Copyright © 2020 SKRABA

BLATY KUCHENNE

1/1

BLATY KUCHENNE

Kuchnia to pomieszczenie z pewnością centralne w każdym domu, w którym jego mieszkańcy spędzają określoną część każdego dnia. I tu dla kamienia naturalnego znaleziono miejsce, choćby przez jego zastosowanie przy tworzeniu mebli kuchennych.

Kuchenne blaty kamienne zyskują coraz większą popularność. Ważną ich cechą jest naturalność: nie zawierają związków chemicznych, przez co są bezpieczne dla zdrowia. Blaty z kamienia są odporne na ścieranie, wysoką temperaturę (można stawiać gorące naczynia), zarysowania, uderzenia i zaplamienie. Gładka i błyszcząca powierzchnia pozwala na łatwe utrzymanie w czystości, a jednocześnie jest przyjemna w dotyku.

BLATY Z KONGLOMERATU KWARCOWEGO

Konglomerat kwarcowy to połączenie wybranych wysokiej jakości naturalnych surowców z najnowocześniejszymi technologiami mieszania i prasowania. W ten sposób powstaje produkt, który łączy w sobie kreatywność przyrody i wytrzymałość nowoczesnych materiałów. Klienci szczególnie doceniają charakterystyczne właściwości konglomeratu kwarcowego, wśród których można wymienić niską nasiąkliwość, niską porowatość czy dużą odporność na zarysowania i działanie substancji chemicznych. Wśród zalet warto również wymienić szeroką gamę kolorów, wykończeń powierzchni oraz możliwość wyboru różnych grubości i wymiarów. 


BLATY Z GRANITU

Blaty kuchenne wykonane z granitu są przede wszystkim ekologiczne, gdyż ich zwarta struktura uniemożliwia wchłanianie jakichkolwiek substancji zapobiegając tym samym rozwojowi bakterii. Sam granit jest odporny na wszelkie czynniki mechaniczne, dzięki czemu jest to inwestycja na wiele lat. Kuchenny blat granitowy ma bardzo eleganckie kształty, od falujących brzegów, delikatnych kontur, po rustykalne frezy, dlatego też prezentują się bardzo elegancko dodając kuchni luksusowego charakteru co jest ich niepodważalnym atutem.

BLATY MARMUROWE

Blaty z marmuru ze wględu na swoje właściwości, odradzamy na blaty kuchenne. Marmur jest bardzo miękką skałą wapienną, co sprawia, iż jest narażony na zarysowania i poplamienia. Powszechnie stosowane w kuchni organiczne kwasy jak np. sok z cytryny, ocet czy nawet gazowane napoje trwale uszkadzają powierzchnie blatu z marmuru w kuchni. Zdecydowanie polecamy na miejsce marmuru w kuchni blat granitowy lub kwarcowy. Marmur znajduje zastosowanie w innych miejscach w domu takich jak schody, parapety czy posadzki.